SloFolk 2009

SloFolk 2009 je potekal med 23. in 28. aprilom 2009

Folklorna skupina “Bunjevačko kolo” iz Subotice – Srbija

Hrvaški kulturni center »Bunjevačko kolo« je bil ustanovljen leta 1970, kot Hrvaško kulturno društvo »Bunjevačko kolo«. Na začetku devetdesetih let je bil v Subotici ustanovljen Hrvaški kulturni center »Bunjevačko kolo«. Osnovna naloga društva je skrb za tradicijo in običaje bunjevskih Hrvatov na severu Bačke v Srbiji, in omogočanje ugodnih pogojev za ustvarjalno delo na področju umetniškega ustvarjanja, dramatike, književnosti, folklore in glasbene ustvarjalnosti. Center deluje preko svojega ministerstva, ki skrbi za organizacijske oblike, kjer se zbirajo dejavnosti z isto ali podobno vsebino in tako imajo folklorno, glasbeno, likovno, dramsko sekcijo in tako naprej. Hrvaški kulturni center „Bunjevačko kolo“ ima pet sekcij med njimi Ansambel narodnih plesov in pesmi ter glasbeni oddelek in še otroško sekcijo. Skupno ima kulturni center preko 360 članov. Razdelitev otrok po starosti in sposobnostih nam omogoča šolski pristop folklori in izobraževalnemu delu. Vsaka skupina ima strokovnega vodjo, ki poskuša v pedagoškem delu z otroki uporabiti del otroške folklorne ustvarjalnosti, plesa, petja, glasbe in običajev. Z ansamblom ljudskih plesov in pesmi sodeluje Glasbeni zavod, ki je sestavljen iz Tamburaškega orkestra in Orkestra tradicionalnih instrumentov. Oni sledijo ansamblu na vsakem nastopu, koncertu in turneji. Večetično okolje v katerem živimo in šest jezikov narodnih manjšin, ki so uradno v uporabi, nam omogočajo pester program, v katerem so plesi in pesmi Hrvaških regij: Međimurja, Zagorja, Splita, Hercegovine, pesmi in plesi Vojvodine (Bunjevački, Banatski…) in ljudi, ki živijo z nami (Madžarska, Ukrajina…). Poleg tega ansambel izvaja še šest ur vokalnega programa in tri ure verskega – svetovnega petja. Gostovali so na različnih festivalih po vsej Evropi (na Poljskem, v Romuniji, Cipru, na Madžarskem, Bolgariji, Bosni, Sloveniji, na Slovaškem, Češkem…). Ansambel izvaja naslednje koreografije: „Bunjevaško moško kolo“, „Rokoko“, „Zagorje“, „Vlaške igre“, „Igre iz Banata“.

Folklorna skupina Chemlon iz Slovaške

Folklorna skupina Chemlon iz Slovaškega mesta Presova, je bila ustanovljena leta 1971. V tistem času je delovala v okviru kemijske tovarne z istim imenom. Danes skupina deluje v okviru »Centra mladih« in »Regionalnim centrom za kulturo« v Humenné – mesto v vzhodnem delu Slovaške. Skupina je sestavljena iz štirih sekcij: plesne sekcije, moškega pevskega zbora Hačure, instrumentalne sekcije Sokolej in otroške folklorne skupine CHEMLOŇÁČIK. Skupno je v vseh sekcija okrog 40 članov, v starosti od 15 do 40 let. Povprečna starost je 21 let. Letno imajo okrog 30 prireditev, skupaj več kot 1000 nastopov, ki jih izvajajo na različnih kulturnih dogodkih, folklornih festivalih, tekmovanjih, praznovanjih doma in v tujini. Skupina je sodelovala na različnih festivalih v tujini: Ukrajina, Grčija, Madžarska, Bolgarija, Turčija, Češka, Srbija, Litva, Slovenija, Belgija, Egipt, ZDA, v zadnjih letih: Francija (Paris, Montpellier) 2004, Portugalska (Santarém – CIOFF) 2004, Italija (Fondi, Minturno – CIOFF) 2005, Nemčija (Lausitz – CIOFF) 2005, Poljska 2006, Nizozemska (SIVO, Odoorn – IOV, CIOFF) 2006. Plesne koreografije, ki jih plešejo so iz regije Šariš in Zemplín . V njihovem repertoarju najdemo:

1. „karička“ – tipično ženski ples iz regije Zemplín, sestavljen iz različnih pesmi, ki spremljajo ples.
2. „verbunk“ – tipično moški ples iz regije Šariš, sestavljen iz različnih ritmičnih korakov.
3. „krucena“ – počasen lirski ples iz regije Šariš
4. „čardáš“ – najbolj temperamenten Slovaški folklorni ples iz različnih vasi.
5. „fľaškový“ – (lastenka), ples, ki se predstavlja na porokah in drugih pomembnih dogodkih.
6. „laškovy“ – moški ples z žlico iz vasi Zámutov, regije Zemplín.
7. „cigánsky“ – ciganski ples
8. „kolomejky“ – razveselilni ples parov.

V različnih regijah ljudje uporabljajo različne kostume, večinoma pa je: Fant: vezena srajca in prsluk, hlače, čevlji z visoko ostrugo, dolgi pas in klobuk s perjem. Dekle: vezena bluza, vezeni pršluk, plisirano krilo, predpasnik, visoki škornji ali čevlji. Glasbeni inštrumenti: 1. in 2. violina, kontrabas, činele, violine, harmonike, včasih klarinet.

Folklorna skupina Trandafir iz Moldavije

Folklorna skupina Trandafir iz Moldavije je članica prestižnega svetovnega združenja CIOFF. Ustanovljena je bila leta 1995, njen vodja pa je Gabriel Gronic – eden izmed najboljših violinistov in instrumentalnih solistov v Moldaviji. Preko ritmov in pesmi njihovega ansambla daje v polno predstavo moldavske duše in tradicije. Od samega začetka imajo veliko občudovalcev kar je bila spodbuda za organiziranje koncertov v tujini. Tako so nastopali v: Romuniji, Ukrajini, Rusiji Grčiji 1996, Italiji 1996,Nemčiji 1998, Španiji 1999, Franciji 2001, Madžarska 2002, ZDA 2003, Grčija 2005, Bolgarija 2006, Poljska 2006, Italija 2006, Grčija 2006, Portugalska 2007, Portugalska 2008, Madžarska 2008.

Direktor festivala je bil Matej Ilijaš, FS KUD Oton Župančič Artiče.

Zmanjkalo bencina 🙂

Svetovna gospodarska kriza ne prizanaša nikomur 🙂

O nas se je pisalo …

Dolenjski list
Lokalno.si
Radio Krka
Mestna občina Novo mesto
Vaš kanal
RTV Slovenija
Eposavje.com
Mojeposavje.info
Brezice.si
FS KUD Oton Župančič Artiče


2009 SloFolk Festival toke place from 23rd to 28th of April in 2009.

Hosting folklore groups:

BUNJEVAČKO KOLO SUBOTICA Folklore Group, Serbia

Bunjevačko Kolo Folklore Group from Subotica in Serbia has over 360 members and works in the framework of Croat Cultural Centre. The main task of the group is to preserve the tradition and customs of Bunjevski Croats in the north of the Bačka region in Serbia. The folklore group is being assisted by some musicians, namely the tambourine orchestra and an orchestra of traditional folk instruments. Members of the folklore group perform dances originating from Međimurje, Zagorje, Split, Herzegovina, Vojvodina and they even perform dances originating from Hungary and Ukraine.

CHEMLON Folklore Group, Slovak Republic

Chemlon Folklore Group from the city of Prešov was established in 1971. Today the group works in the city of Humenné in the eastern part of Slovakia. The group is being composed by four sections: dance and musical section, male choir and children’s folklore group. The group took part in different festivals abroad (Ukraine, Greece, Bulgaria; Turkey, the Czech Republic, Lithuania …). Their dances originate from the regions of Šariš and Zemplín.

TRANDAFIR Folklore Group, Moldova

Trandafir Folklore Group from Moldova is a member of a prestigious international association of CIOFF. It was established in 1995 and works under the leadership of Gabriel Gronic – one of the best violinists and instrumental solo performers in Moldova. This top-class group has performed in numerous countries throughout the world (Greece, Italy, Germany, the USA …).

Director of the festival was Matej Ilijaš, FS KUD Oton Župančič Artiče.

The world economic crisis goes deep 🙂

Dostopnost